Idétorka vid tömkörning?

Hittade en rolig övning som jag ska testa nån gång när jag tömkör, då jag är en av dom som har en tendens att fastna i volt-träsket när jag gör det.. Varsågoda!


Du behöver 10-12 koner eller andra markörer, samt 6-8 cavalettibommar. Tänk också på avstånden, testa och se vad som passar din häst.

Grundprincipen för själva övningen ser ut såhär. Du har två bommar som ska hjälpa dig att rakrikta utan att ta hjälp av väggen. Du har en ruta byggd av koner där målet är att hästen ska stå stilla i 3-30 sekunder beroende på din hästs utbildningsnivå. Sedan har vi flera slalomkoner samt en rad med cavalettibommar.

Haltrutan är baserad på hästens mankhöjd minus 10 cm, säg att hästen är tex 165, alltså ska rutan vara 155 cm i kvadrat. Det är för att kusken verkligen ska få planera och anstränga sig att göra halt precis i rutan. Halten ska vara balanserad och jämn precis som vid ridningen.

Så här kan man lägga upp den grundläggande övningen med cavaletti och slalom mellan konerna.


Målet med slalomkonerna är att man ska ha jämna fina bågar med lika ställning i hästens kropp. Haltrutan kommer två gånger på kort tid i denna banan vilket kan vara bra för hästar som gärna älgar iväg om de får möjligheten. Sedan så innebär ju också övningen att hästen måste lyssna på sin kusk. Att rakställa mellan bommarna är väldigt svårt om man precis har gjort en kort slalomserie, men det går! Så tappa inte modet!

Vidare så kan man utöka antalet koner och bommar efter eget tycke. Här har jag gjort en mycket svårare bana med många "skarpa" svängar (bågar) som visar på hur man kan variera sin bana på flera sätt.


Så utmana dig själv! Tömkör mer avancerade banor allt eftersom, man kan även köra mellan cavalettibommarna som skarpa slalom. Du kan välja att ha travbommar eller skrittbommar. Man kan lägga till volter och andra övningar allt eftersom. Bygg och hitta på egna banor! Det är jätteroligt och bitvis svårt! Men framförallt är det nyttigt.

Källa: http://ifokus.dressyr.se


Lycka till!


Kommentarer
Postat av: Emelie

Åh vilken rolig tömkörnings övning, perfekt! :D

2010-09-28 @ 22:30:32
URL: http://semlur.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0